augustus 26, 2015

Waarom egoïsme?


Egoïsme. Ik snap het niet. Nee, ik kan er met mijn hoofd echt niet bij. Steeds bewuster word ik me van het feit hoe egoïstisch de mens wel niet is en/of kan zijn. Om mij heen zie ik het soms gebeuren, maar ook ik blijf niet buiten schot. Waarom gedraagt iemand zich egoïstisch? Is er een 'goede' reden om egoïstisch te zijn? En wat doet het met de mensen om je heen? Lees snel mee.

Wat is eigenlijk de definitie van egoïsme? Ik googlede het en kwam tot het volgende: 'Een vorm van handelen die zelfzuchtig en niet-sociaal is, en die alleen op zichzelf betrekking heeft. Het zijn mensen die hun eigen ik en hun persoonlijk belang, bewust of onbewust, boven alles stellen.' Beter had ik het niet kunnen verwoorden.

Zijn er 'goede' redenen om egoïstisch te mogen handelen? Ik durf te wedden dat als iedereen eerlijk naar zichzelf kijkt, zal toegeven dat hij of zij wel eens egoïstisch heeft gehandeld. Dit kan ook bijna niet anders en is sommige gevallen ook juist nodig. Ik ben dan ook van mening dat als het gaat om het ontwikkelen van jezelf, jezelf beter te leren kennen en/of het leveren van prestaties in deze 'harde' maatschappij je af en toe best aan jezelf mag denken. Het gaat hierbij immers om je eigen gesteldheid en niet om je eigen voldoening.


Ondanks dat is pure egoïsme iets wat bij mij het bloed onder de nagels vandaan haalt. Ik vraag me altijd af wat voor beweegredenen iemand heeft voor het vertonen van zulk gedrag. Is het de opvoeding? Dus het hebben van een verkeerd voorbeeld? Het natuurlijk instinct van de mens? Dus puur voor de 'overleving'? Is het een stukje zelfbescherming? Is het de omgeving waarin ze leven? Is het uit angst en/of wantrouwen? Een van deze genoemde punten kan misschien een reden zijn, maar mag hoe dan ook geen excuus zijn voor het vertonen van zulk gedrag.

Of je nou 10, 25, 50 of 80 jaar bent of je nou bij je ouders woont, alleen, met je vriend/vriendin of met je gezin, je hebt dierbare mensen om je heen waar je (deels) voor hebt gekozen om een leven mee op te bouwen. Je hoort hier dus dag en nacht rekening mee te houden. Ook als het je soms niet uitkomt.Gelukkig zijn er genoeg mensen die wel denken aan het belang van een ander. De wereld zou mooi op zijn kop staan als iedereen dacht vanuit zijn eigen belang. Want ik wil dit, dus ik doe dit. Want het gaat om mijn geluk, dus ik doe dit. Want ik wil een leuk leven, dus ik doe dit. Want ik leef maar één keer, dus ik doe dit.

Prima en helemaal mee eens! Je leeft maar één keer, je moet een leuk leven hebben en het gaat ook om jou geluk. Alleen met egoïsme geef je anderen het idee dat ze onbelangrijk zijn. Mensen gaan zich hierdoor minderwaardig voelen waardoor je dierbaren steeds verder van je afduwt. Het lijkt mij dat je een leuk en gelukkig leven samen met mensen wilt opbouwen die ontzettend veel van jou houden en niet in je uppie wilt overblijven.

'HAPPINESS IS ONLY REAL WHEN SHARED!'

16 opmerkingen:

 1. Wat een mooi artikel! Echt fijn om een nieuwe dag mee te beginnen
  liefs. Jonne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel sterk artikel! Ik vind dat tegenwoordig iedereen steeds nja .. 'egoistischer' wordt doordat we meer met ons zelf bezig zijn. Altijd druk op onze telefoon, druk op de laptop enz. Hierdoor zien we niet meer wat er gebeurt om ons heen en zijn er ook mensen die vergeten worden. Schokkend.. :S

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt het echt prachtig verwoordt allemaal, ik zou het niet beter kunnen! Ik vind mezelf niet echt een egoïstisch persoon, ik sta altijd klaar voor de mensen in mijn omgeving! Tuurlijk denk ik soms alleen eens aan mezelf, maar dat is menselijk, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je wordt altijd overreden door een strontkar, nooit door een gouden koets. x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel sterk artikel! Ik merk het vaak ook bij anderen. Mensen zijn dan zo egoïstisch dat ze mij niks gunnen. En dat is echt heel jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi artikel, hoewel ik wel vind dat je af en toe aan jezelf moet denken en dus egoïstisch mag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi artikel, goed geschreven ook, je legt de nadruk precies op de juiste dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi artikel, echt heel goed geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg mooi artikel en zeker waar! Ik begin mij ook enorm bewust te worden van hoeveel egoïstische mensen er rondlopen.Ga maar eens de stad in, dan kom je er genoeg tegen. Ik denk dat het ook vooral door social media en telefoontjes komt. We zijn tegenwoordig bijna nergens anders mee bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel goed artikel. Maar ik denk persoonlijk dat het gewoon de hele generatie en leefwijze is van de mensen op dit moment. Omdat het zo een ik-wereld is, word je ook sneller al zo. Het lijkt wel dat als je klaar staat voor mensen, ze daar gelijk gebruik van gaan maken en het gelijk overdrijven. (Als je zoekt op mijn blog naar de ik-generatie kan je specifieker lezen wat ik bedoel haha)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Inderdaad, dat zou heel goed kunnen. Alsnog baal ik daar enorm van! Ja, ik kan dat artikel van jou mij ook nog heel goed herinneren!!! Echt heel 'jammer' dat zulke dingen gebeuren...

   Verwijderen
 11. Goed artikel, vind dat je het heel mooi verwoord hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat heb je mooi verwoord meis. Ben het helemaal met jou eens. Toch heb je van die mensen die niet bezig zijn met een ander, helaas :(

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi verwoord heb je dat! :-)

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen