september 30, 2015

Je bent mooiEnkele jaren geleden kreeg ik opmerkingen over dat mijn jurkje misschien wel iets te goed gevuld zou zijn. Nu een paar jaar later krijg ik te horen dat ik zo goed als via het sleutelgat naar binnen kan en dat ik hoe dan ook in die broek toch geen kont zou hebben. Voor beide situaties heb ik niet (bewust) gekozen. Hoewel ik weet dat het misschien wel niet zo bedoeld is, komen beide opmerkingen even hard aan.

Jarenlang had ik het beeld voor ogen van hoe minder, hoe beter. Want ja, dat is toch het beeld dat overal voor ons gecreëerd wordt. Tegenwoordig wordt steeds meer benaderd dat curvy vrouwen de échte vrouwen zijn. Tegelijkertijd komen overal de afgetrainde op havermout en groentesapjes levende vrouwen voorbij.

Wat is nou het ideale lichaam? Je bent of een zak botten zonder tieten, een halve varken met een kont die uitzwenkt of degene met een harde buik waarbij je je hand kneust als je deze zou aanraken. De een krijgt te horen dat 'ie maar beter nog een appelflap kan opeten, een zak chips mag lostrekken en minder zou moeten sporten aangezien een man houdt van een beetje vlees om vast te houden. Terwijl de ander moet aanhoren dat 'ie maar beter op een houtje kan bijten en verder moet leven als een konijn.

Kortom het is ook nooit goed! Je bent of te dik of te dun. Wanneer komt nou eens de tijd dat je goed bent zoals je bent? Dat je trots mag zijn op die vrouwelijke vormen die mooi uitkomen in dat jurkje? Of dat je blij mag zijn dat die rok en die hoge pumps je slanke benen zo mooi laten uitkomen?

Ik ben er klaar mee dat iedereen elkaar zo beoordeeld en in hokjes plaatst. Het gaat er immers om hoe jij jezelf erbij voelt. Natuurlijk is gezondheid belangrijk. Zo valt voor alles wel wat te zeggen. Te dun, te dik of te afgetraind. Alle drie vind ik ze even gevaarlijk voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Tijd om elkaar te respecteren en te bewonderen. Er is geen ideale lichaam. Er is geen goed of fout. Het maakt je niet mooier of minder mooi. Je bent goed en mooi zoals je bent! Ik hoop dan ook dat jij je goed voelt bij wat je doet, dat je lekker in je vel zit en kan zeggen dat je gelukkig bent. Oftewel leef en laten leven!

Weest trots op jezelf! Je bent prachtig! <3

15 opmerkingen:

 1. Heel mooi geschreven! :) Ik ben ook van mening dat er geen ideaal lichaam is, maar dat het gaat om hoe je jezelf voelt in je lichaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi artikel! Ik kan mezelf er helemaal in vinden. Ik ben namelijk ''te dun'', heb onwijs ondergewicht wat in de familie zit. Ik hoor heel vaak dat ik wel wat hamburgers naar binnen mag stoppen en niet moet gaan sporten. Hallo, wie zegt wat ik wel en niet mag doen? Ik kan eten wat ik wil, maar tussendoor sport ik ook gewoon om fit te blijven. Er zijn mensen die mijn lichaam mooi vinden, onder andere mijn vriend, maar er zijn ook mensen die inderdaad een vrouw willen die stevig is. Ieder zo zijn eigen smaak, toch? Maar ik vind ook dat mensen moeten stoppen met oordelen. Je valt op stevige vrouwen en vind mij veel te dun? Prima, het kan mij toch niks schelen als diegene stevige vrouwen mooier vindt. Ik vind dat je iedereen gewoon lekker in hun waarde moet laten en alleen moet focussen op hoe jij je zelf voelt in jouw lichaam! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven Desiree! Ik ben het totaal met je eens. Het is zo frustrerend dat iedereen elkaar zo in hokjes plaatst, het maakt je zo onzeker! Zelf ben ik best wel lang en af en toe is dat moeilijk te accepteren, aangezien al mijn vriendinnen kleiner zijn dan ik. Toch probeer ik daar zo goed mogelijk mee om te gaan, alleen af en toe speelt de onzekerheid weer op. Dan vraag je je dingen af als: ben ik wel mooi genoeg? Moet ik niet slanker worden? Waarom ben ik zo lang? Etc. Gelukkig kan ik er nu redelijk mee omgaan en weet ik dat ik er mag zijn. Fijn artikel! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed geschreven! Maar het is nooit goed in deze maatschappij. De ene keer is dit in de mode de andere keer wat dat. Wees gewoon jezelf, en wees gelukkig met hoe je eruit ziet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed zo! Ik heb een hekel aan al zo'n opmerkingen & geloof me, 'k heb er veel gehoord. Ik draag waar 'k zin in heb, ik eet waar 'k zin in heb & ik doe waar 'k zin in heb. It's my body, it's my life ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi stukje meis <3 Helemaal mee eens. Ik denk dat je je al gauw laat meeslepen in bepaalde dingen, tenmminste, dat heb ik zelf wel. Ik denk dat ik wil proberen om vooral te doen waar ik me fijn bij voel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heel mooi geschreven en ik ben het helemaal met je eens zolang je maar zelf lekker in je vel zit dat is het belangrijkste liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig geschreven en helemaal waar. Zolang iemand zich fijn voelt in zijn/haar lichaam en niet naar extremen neigt, is er niets aan de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een lief artikel, je hebt helemaal gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed geschreven en ook herkenbaar voor mij. Ik vind ook dat iedereen goed is zoals die is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel goed artikel! Dit is zo ontzettend waar, de ene vind dun weer niks en de andere curvy vrouwen. Weetje wat ik vind, je bent zoals je bent en dat kan je niet veranderen! En daar mag je trots op zijn, tuurlijk niet alles aan je eigen lichaam vind je mooi maar focus op de dingen wat je mooi vind en trots op bent. <3

  Liefs! Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mensen hebben inderdaad altijd commentaar! Ook best lomp wat mensen allemaal maar menen te kunnen zeggen! Je hebt helemaal gelijk: je bent goed zoals je bent.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is inderdaad nooit goed. Je hebt het mooi gezegd, je bent mooi! Alhoewel ik dat nog niet tegen mezelf volmondig kan roepen in de spiegel...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel goed geschreven! Toevallig heb ik iets soort gelijks in mijn concepten staan en kan niet anders zeggen dan dat je het helemaal goed verwoord hebt. Het is zo vervelend dat mensen elkaar constant beoordelen. Daardoor worden mensen alleen maar weer onzeker en dat is gewoon niet tof. Het moet stoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi omschreven! Ik heb ook ooit een blogje geschreven over ondergewicht en de nare opmerkingen die je daarmee kan krijgen. Zelf had ik tot mijn 19e ondergewicht, niet omdat ik weinig at, maar zo ben ik gewoon gebouwd. Gek dat mensen denken dat het oké is om nare opmerkingen te maken over iemands lichaam!

  BeantwoordenVerwijderen