november 28, 2015

Uitstelgedrag, gemakzucht & onverschilligheid


Uitstelgedrag, gemakzucht en onverschilligheid. Daar krijg ik jeuk van. Ja, als ik ergens jeuk van krijg dan is dat vaak geen goed teken. Ik ben perfectionistisch, ambitieus en ondernemend. Ik heb een doel voor ogen en ik snap niet dat er mensen bestaan die compleet anders in het leven staan.

Steeds vaker begin ik hier tegenaan te lopen. Wellicht omdat ik nu sinds tijden weer enorm gedreven met alles bezig ben. Dat het me extra opvalt dat er mensen zijn die te makkelijk, te relaxt en te onverschillig in het leven staan. Vandaar dat ik nu even mijn frustraties kwijt moet.

Oké, voordat ik mensen aanval, wil ik eerst duidelijk maken dat iedereen vooral moet blijven doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Iedereen is anders en dat is misschien maar goed ook!

Een beetje gemakkelijk en onverschillig in het leven staan. Daar is helemaal niks mis mee. Ik zou willen dat ik dingen meer los kon laten. Dan zou het leven voor mij een stuk makkelijker geweest zijn. Uitstelgedrag die kennen we allemaal wel. Af en toe kun je iets niet opbrengen, komt er iets tussen of wil het gewoon even niet waardoor het niet lukt of wordt uitgesteld. Daar is helemaal niks mis mee en soms juist alleen maar beter. Het is menselijk.

Waar het mij omgaat is dat mensen roepen dat ze 'onbereikbare-sponsbob-achtige-fantasie-dromen' hebben, zoals mijn vader dat zo mooi zegt, en er vanuit gaan dat dit uit de lucht komt vallen. Oftewel ze willen zich er niet voor inzetten en er geen enkele moeite voor doen. Nee, het komt allemaal vanzelf wel. Ooit.

Het ergste is vaak nog dat er ook zulke mensen zijn die hun 'onbereikbare-sponsbob-achtige-fantasie-dromen' nog waarmaken ook. Per toeval. Dat wel, maar oneerlijk als je het mij vraagt.

Nee, ik blijf liever keihard werken en behaal mijn doelen op een eerlijke manier. Wanneer ik 's ochtends wakker word, kan ik mezelf dan in ieder geval nog recht in de ogen aankijken. 

10 opmerkingen:

 1. Per toeval zo'n droom uit laten komen? Dat heb ik losgelaten, volgens mij is dat niet zo. Veel mensen werken stiekem heel hard terwijl ze toch zo'n nonchalante houding hebben...x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in..Ik had het over degene die nonchalant doen én zijn, haha!

   Verwijderen
 2. Ik sluit me aan bij de opmerking van Femke, niets komt zomaar aanwaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat was ook mijn hele punt van dit artikel! ;-) Hard werken wordt beloond.

   Verwijderen
 3. Dromen die per toeval uitkomen? Dat kan iedereen alleen maar wensen denk ik. Helaas is de realiteit ietsje anders! Maar ik denk dat je er dubbel zo hard van geniet als je je droom zelf hebt kunnen realiseren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat weet ik wel zeker! Dan kun je echt trots zijn op datgene wat je bereikt hebt! :-)

   Verwijderen
 4. Wat een mooie beschrijving van je vader, onbereikbare-sponsbob-achtige-fantasie-dromen, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja! Waar vaders wel niet goed voor zijn! ;-)

   Verwijderen
 5. Droomsituaties komen inderdaad niet zomaar aanwaaien :)
  Maar wist je dat uitstelgedrag ook met perfectionisme - of eerder een soort faalangst, dus doorgeslagen perfectionisme - te maken kan hebben? Dan hebben mensen het idee dat ze het toch niet goed genoeg kunnen, dus stellen ze het uit en doen ze eerst dingen waarvan ze weten dat ze het kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je het zegt! Ik herken mezelf daar in! ;-) Perfectionisme is een goede eigenschap, maar kan ook echt iemand zijn grootste valkuil zijn..

   Verwijderen