december 11, 2015

Wat doe ik nou precies?

muzikant

Je wilt niet weten hoe vaak mij deze vraag wordt gesteld. Vaak antwoord ik heel politiek correct: 'Ik studeer aan het conservatorium en heb een eigen onderneming als uitvoerend en docerend musicus.' Iedereen reageert altijd heel verbaasd en positief, maar te gelijkertijd merk ik ook dat mensen 'uit een ander wereldje' het niet begrijpen.

Ik kan niets anders zeggen dan dat ik het volkomen logisch vind dat mensen het niet begrijpen. De muziek is ook maar een raar wereldje. Al zeg ik het zelf, haha.

Maar wat doe ik nou echt?
Sinds 2013 studeer ik Klassieke Muziek aan het Conservatorium te Zwolle met als hoofdvak trompet. Ondertussen ben ik 19 jaar, heb ik een eigen onderneming, zit ik in mijn derde jaar en is het de bedoeling dat ik volgend jaar ga afstuderen.

Studeren aan het conservatorium kun je niet vergelijken met een andere HBO opleiding. Geen 4 semesters met vele tentamens, geen urenlange colleges en geen 'bijbaantjes'. Je zult nu misschien denken: ideaal!

Vanaf het moment dat je begint met studeren word je gezien en opgeleid als 'professionele musicus'. Er is geen weg meer terug. Je hobby wordt je studie, maar ook je werk en ik kan je vertellen dit was in het begin heel erg wennen.

Op dit moment ga ik 4 dagen in de week naar school. Een dag in de week volg ik mijn minor directie. Oftewel ik leer dirigeren. De andere dagen volg ik mijn theoretische vakken die ik in twee tentamenweken moet afsluiten. Het aller belangrijkste: dagelijks maak ik vele uren en meters op mijn trompet.

En daarnaast?
Daarnaast werk ik! Datgene wat ik eigenlijk het allerleukste vind om te doen en wat voor veel motivatie zorgt om door te studeren. Momenteel werk ik zo'n 10 uur in de week als muziekdocent. Ik geef trompetlessen, maar sta ook voor verschillende klassen op meerdere basisscholen als vakleerkracht muziek. Hiervoor schrijf ik mijn eigen lesmethodes. Bovendien laat ik me, in weekenden, als trompettist inhuren bij verschillende orkesten, ensembles en consorten.

Zo viel ik pas in bij een orkest die op concours ging en was ik te horen in een orkestbak tijdens een musical.

sinterklaas traktatie

Wat hierna?
Wanneer ik afgestudeerd ben als uitvoerend musicus, heb ik (hopelijk) al zo'n basis opgebouwd qua werkzaamheden dat ik niet in een zwart gat zal vallen.

Aangezien ik les geven in het ruimste zin van het woord geweldig vind en hier het meeste voldoening uithaal, zou ik hier graag nog meer van willen leren. Daarnaast ben je als musicus nooit uitgeleerd. Oftewel doorstuderen, maar ook zeker meer en meer werken.

Het allerliefste zou ik aan het conservatorium docent muziek willen studeren en/of HaFaBra directie. Ik gok zo dat ik de komende 6 jaar nog wel in Zwolle zal rondlopen!

Dat er geen brood te verdienen valt met 'muzikant zijn' is in ieder geval dikke bullshit. (Als ik dat zo mag noemen...) Wanneer je weet wat je wilt, er keihard voor wil werken, ondernemend bent en je eigen mogelijkheden creƫert, kun je overal je geld mee verdienen!

First things first en de tijd zal het leren!

Don't dream your life, live your dream

8 opmerkingen:

 1. Wat een gave studie volg je zeg. Uniek en erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt mij echt een gave studie! Het is dan niks voor mij, ben helaas niet muzikaal. Maar als ik het zo lees is het echt je passie :) x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben idd iemand uit een ander wereldje hihi. Daarom was ik eigenlijk al heel benieuwd wat je nu precies deed. Klinkt lekker veelzijdig! Lijkt me zo tof als je echt je werk kunt maken van wat je het liefste doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijzonder en gaaf! Ik vind het altijd enorm knap als mensen op het conservatorium zitten en zo goed een instrument kunnen bespelen. Heel tof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eindelijk legt iemand me deze studie is deftig uit, haha! Ik wist ongeveer wat het inhield, maar niemand kon me exact vertellen wat het was. Klinkt als een leuke opleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gaaf zeg! Echt een bijzondere studie. Altijd leuk om zoiets te lezen vind ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb wel vaker over het conservatorium gehoord, wat je daar precies doet, nooit geweten. Heel mooi en gaaf uitgelegd. Succes verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat gaaf! En wat een doorzetter ben je :-)
  Super leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen